Bankenproject

In April 2014 startte ons “Bankenproject”.

We creëerden 3 zitbanken, die symbool stonden voor het recht van dak- en thuislozen op een eigen plek in de stad. Brussel is ook van ons!

Eenmaal gemaakt, wilden we ze verder “personaliseren”, door er telkens een inspirerende zin op te plaatsen, die uitdrukking gaf aan onze zoektocht naar een eigen thuis. Uiteraard vergaten we ook het logo van Caricole niet als waarmerk.

Palet_tot_Zitbank_030
Van Pallet tot Zitbank
Palet_tot_Zitbank_099

Eenmaal gemaakt, zochten en vonden we een passend onderkomen, want ons Atelier beschikte niet over de nodige ruimte.

We kozen hiervoor 3 verschillende thuislozen-locaties.

Eentje werd in Albatros, een gemengd onthaalhuis, geplaatst; een tweede kwam terecht in Talita, een onthaalhuis voor vrouwen en de derde werd in de Schutting geplaatst, een dienst voor begeleid wonen voor thuislozen.

 

Ondertussen werden allerlei andere projecten ontplooid en namen we deel aan diverse activiteiten, waar deze banken een rol werd toebedeeld: ons theaterproject, onze deelname aan de actie “logement pour tous”, de evaluatie van de winteropvang, het pispotfestival.

_IGP1547
Evaluatie Winteropvang
_IGP9815CoCr

Ze waren dus zeker niet werkloos, maar we geloofden dat er veel meer inzat.

Onze banken staan niet enkel symbool voor de situatie van thuisloosheid, ze kunnen evengoed als instrument worden aangewend, om mensen te inspireren en te helpen om “het woord te nemen”, zich uit te spreken over wat hen beroert en bezig houdt.

Op elke locatie werd dan ook een project ontwikkeld, waar de bank tot een instrument werd omgeturnd, en de mensen zich rond een zelf gekozen thema, konden uiten.

De 3 piloot-projecten werden een maatstaf en een inspiratiebron om verder te zoeken, ze als hefboom te gebruiken om mensen te versterken in hun zoektocht naar een/hun thuis. We haalden er zelfs zoveel meerwaarde uit, dat we beslisten om de banken als insteek te gebruiken voor onze hele werking! Voortaan gaat Ara concreet en creatief aan de slag met de banken op allerlei locaties waar veel thuislozen komen.

Logo_3ZW_Rck